SORU: Dövme yaptırmak günah mı?
CEVAP: Dövme derinin dışına değil, içine yapıldığından, abdeste, gusle ve ibâdete mâni teşkil etmez. Çünkü abdestte ve gusülde farz olan, derinin dışını yıkamaktır. Dövmenin islam dinince haram – günah olma konusunda Prof. Dr. Süleyman ATEŞ’in daha önceden Vatan gazetesinde yayınlanan köşesinde bir okurunun sorusuna cevap vererek yanıtlamıştır, şöyle ki
Dövme Kuran’da geçmiyor. Bunun günah olup olmadığını nasıl öğreneceğim ? yada bunu günah olduğu nerede yazıyor ? Eğer bunu kötü amaçla yaptırmadıysam, bundan sonra namazıma Kuran okumaya devam edemeyecek miyim ? İnsanların bu konuda yanıldıklarını nasıl anlatacağım ?
Prof. Dr. Süleyman ATEŞ;
Dövme Kuran’da geçmez. Kuran’da Allah’ın yaratışını, doğal durumu değiştirmenin şeytan işi oldu belirtilir. İşte bu doğalı değiştirme konusunda Kuran tefsircilerinin çeşitli yorumları vardır. Tefsirciler, Nisa süresindeki bu ayeti açıklarken bazı Hadis’ler ( Peygamber’e nispet edilen sözler ) aktarırlar.
Bu rivayetlerden birinde Hz. Peygamber’in Kaşlarını inceltene, yüzünün kıllarını çekene, Dövme yapana ve yaptırana lanet ettiği belirtilir. Fakat bu, bir kişinin rivayetidir. Gerçekten Peygamber’in Böyle söylediğine şahsen ihtimal vermiyorum. Çünkü bu rivayet Kuran’a aykırıdır. Kuranda Peygamber’de insanları süslenmeye, güzel görünmeye teşvik etmektedir. Yüzünün kıllarını çekmek, kaşlarını inceltmek kadınların vaz geçemeyeceği Bir makyaj ve süslenme türüdür. Bilindiği gibi süslenmede zamana ve bölgelere göre değişir. Dövme İslamda mekruh ( hoş olmayan bir şey ) kabul edilir ama Kuran’ın haram saydığı, yapanların ve yaptıranların günahkar olacağı eylemlerden değildir. Hiçbirşey ibadete engel olamaz.
İbadette önemli olan gönülden Allah’a yönelmektir. Abdesttinizi alınız, namazınızı kılınız, dualarınızı yapınız. Allah ile bağlantınızı kesmeyiniz. İşte gerçeği öğrendiniz. Siz gönlünüze bakınız, Allah ile kul arasında aracı yokyur. Peygamber’imiz ” Önce kendi vicdanınıza danışınız” buyurmuştur.
SORU: Dövme yaptımak acıtır mı?
CEVAP: Acı tabiki kişiden kişiye göre ve bünyeden bünyeye göre değişecek bir kavramdır.Kimi insanların acı eşikleri çok yüksek olabileceği gibi kimisinin de düşük olabilir.Genellikle bayanların acı eşikleri erkeklere göre daha yüksektir.
Ayrıca vücudun dövme yapılacak bölgesine göre de duyulacak acı değişim gösterebilir.Kemikli ve ince deriler daha fazla acır.Ama kaba et diye tabir edilen etlerde acı daha az görülür.Yağlı tabakalar da daha az acırlar.Ama genel olarak konuşmak gerekirse dövme yaptırmanın dayanılmayacak derecede bir acı vereceğini söylemek yanlış olur.
İlk başlarda dövmenin acısı rahatsız ediciymiş gibi gelebilir fakat başladıktan 3-5 dakika sonra beyin alıştığı için acı yavaş yavaş rahatsız etme etkisini kaybetmeye başlar.
Acının oluşmasındaki diğer sebep ise psikolojik olarak canınızın yanacağınızı düşünerek oluşturduğunuz psikolojik acı etmenidir.
SORU: Vücut geliştirme sporuyla uğraşmak yada kilo alıp vermek dövmeye bir zarar verirmi?
CEVAP: Dövme , epidermis denilen derinin ilk katmanının altındaki pigment hücrelerinin rengini değiştirme uygulamasıdır… Ve vücudun boyut değişimlerinde ikinci katman yeni hücre üreterek deri yüzeyinin bozulmasını engeller. Kısacası bu yaptığınız spor vücudunuzu ilk haline göre 2 yada 3 katına çıkarmadığı sürece bir problem yoktur.Ki böyle bir şeyde imkansızdır. Fakat aşırı kilo alıp verme sonucu oluşabilecek büyük çatlaklar dövme için sorun yaratabilir… Ancak bu durumlarda çatlakların oluşabileceği bölgelerde belli olduğu için herhangi bir problem yaşamazsınız.
SORU: Dövme yaptırılırken hastalık kapılabilir mi?
CEVAP: Ugulama sırasında steril ve orjinal malzeme kullanıldığından herhangi bir tehlike söz konusu değildir.